Uzun süreli rapor alan işçi işten çıkarılabilir mi?
İşçinin hastalanması nedeniyle tedavi sürecinde rapor alması Kanunlar ile düzenlenen temel bir haktır. İstirahatli olduğu dönemde gelir elde edemeyen işçinin mağdur olmaması için de sosyal sigortalar hukukunda geçici iş göremezlik ödeneği gibi koruyucu kurumlar tesis edilmiştir.
Bununla birlikte, işçinin uzun süre ya da belirli aralıklarla sürekli rapor alması söz konusuysa ve bu durum işyerinde olumsuzluklara yol açıyor, iş ilişkisini işveren açısından çekilmez hale getiriyor ve iş akışını bozuyorsa, işveren iş sözleşmesini sonlandırabilir.
İş Kanununun 25/1 maddesine göre; işçi hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi haller sebebiyle Kanunda belirtilen bildirim sürelerinden 6 hafta fazla rapor alırsa, işçinin sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı doğmaktadır.
Bildirim süreleri İş Kanunu 17’nci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
- Çalışma süresi altı aydan az olan işçi için 2 hafta
- Çalışma süresi altı ay ile bir buçuk yıl arasında olan işçi için 4 hafta
- Çalışma süresi bir buçuk yıl ile üç yıl arasında olan işçi için 6 hafta
- Çalışma süresi üç yıldan fazla olan işçi için 8 hafta
İşverenin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi haller sebebiyle işçinin sözleşmesini sonlandırabilmesi için aşağıdaki sürelerde beklemesi gerekir.
Buna göre;
- Çalışma süresi altı aydan az olan işçinin istirahat raporu süresinin 8 haftayı
- Çalışma süresi altı ay ile bir buçuk yıl arasında olan işçinin istirahat raporu süresinin 10 haftayı
- Çalışma süresi bir buçuk yıl ile üç yıl arasında olan işçinin istirahat raporu süresinin 12 haftayı
- Çalışma süresi üç yıldan fazla olan işçinin istirahat raporu süresinin 14 haftayı geçmesi halinde işçinin iş akdi bildirim süresi gözetilmeden fesh edilebilir.
Gebelik ve analık hallerinde, işçinin doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalışmadan geçireceği süre bulunmaktadır. Eğer gebelik çoğul ise bu süre doğumdan önce 10 doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 18 haftaya çıkmaktadır. Bu süreler yukarıda belirtilen rapor sürelerine dâhil edilmez. Örneğin işveren 1 yıldır işyerinde çalışan sigortalıyı istirahat raporunun 8. haftasında önel süresine uymadan işten çıkaramaz.
Haklı nedenle derhal fesih olan bu durumda işçi iş güvencesi kapsamında olsa dahi (30 günden fazla işçinin çalıştığı işyerinde 6 aydan daha fazla süreyle çalışan bir işçi) savunma alınmasına gerek yoktur. (Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurul Kararı, E. No: 2017/9 K. No: 2018/10 K. Tarihi: 19.10.2018)
Sağlık sebebi nedeniyle çalışanın iş sözleşmesini sonlandıran işveren sözleşmeyi derhal sonlandırdığı için ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü olmamakla birlikte çalışanın hizmet süresinin bir yılı aşmasına bağlı olarak kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü vardır. “Çalışma Hayatı” ve “Emeklilik” ile ilgili sorularınızı mehmettbenzer@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz…