07.09.2022 işçinin vazgeçemeyeceği haklar

İşçinin Vazgeçemeyeceği Haklar nelerdir?

İş hukuku işçilere ve işverenlere bir takım haklar tanımıştır. Bazı işverenler işçilere baskı uygulayarak bir takım haklarından vazgeçmelerini istemektedirler. Hatta bunu daha da ileriye götürüp işçiden yazılı olarak imza almaktadırlar. İşçiler ise işinden olmamak ve geçimini sağlamak zorunda olmaları nedeni ile istemeyerek de olsa bu usulsüz sözleşmelere imza atmaktadırlar.

Ancak işverenlerin unuttuğu bir husus var ki İş sözleşmesinde yazılı onay alınsa dahi İşçinin vazgeçemeyeceği kanuni hakları bulunmaktadır. Yani işçi her ne kadar bu usulsüz uygulamalara onay verse de mahkeme nezdinde her şekilde vermiş olduğu onay hükümsüz kalmakta ve işveren lehine bir anlam ifade etmemektedir.Peki nedir bu haklar kısaca değinelim.

İş arama izni: Günlük 2 saat iş arama izni Yasa koyucu tarafından işçiye verilen iş arama izni, kamu düzeni ile ilgili olduğundan vazgeçilemezdir ve sözleşmede böyle bir hükmün olması durumunda ilgili vazgeçme hükmü geçersiz olacaktır.

Yılllık izin: Yıllık iznin yasada belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Taraflar bir ücret karşılığında çalışanın yıllık ücretli izin hakkından vazgeçmesi konusunda anlaşma yapamazlar, bu konuda yapılan anlaşmalar geçersiz olur.

Ücret: İşçinin, İşverenden Aralarındaki İş sözleşmesi Dolayısıyla Ücret Alma Hakkı

İş sağlığı ve güvenliği: İşçinin; iş sağlığı ve güvenliği korumasından yararlanma ve bunu işverenden talep etme hakkı

Eşitlik Hakkı: İşçinin, işyerinde çalışan diğer işçilerle eşit haklara sahiptir ve aynı muameleye tabi olma hakkı

Ara dinlenme: işçinin çalışma saati içerisinde ara dinlenmesi hakkı

Fazla mesai ücreti: İşçinin Fazla Mesai Ücreti Alma Hakkı

Görev Değişikliği: İşçinin Çalışma koşullarında esaslı değişikliğe rıza göstermeme hakkı. İşçinin özlük haklarında herhangi bir olumsuz düzenleme yapılamaz.

Hafta Tatili: İşçinin haftalık izinden feragat etmesi mümkün değildir. Hafta tatilinde çalıştırılması halinde ücreti zamlı olarak ödenmek zorundadır.