06.04.2022 işçilere ramazan ayında yapılan ayni ve nakdi yardımlar

İşçilere Ramazan ayında Yapılan Ayni ve Nakdi Yardımlar

İşçilere ramazanda nakit olarak yapılan ek yardımlar hem sigorta primine, hem gelir vergisine hem de damga vergisine tabi olacaktır. Bu yardımların mal ya da hizmet olarak doğrudan işçiye verilmesi durumunda ise, sigorta primine tabi olmayacak, sadece gelir vergisi ve damga vergisine tabi tutulacaktır.

Örneğin; işveren para şeklinde bir gıda yardımı yapmak istiyorsa, bunu bordroda tüm yasal kesintilere tabi tutar. Fakat ramazan kumanyası olarak işçilere dağıtacaksa, bedelini bordroya ekleyip gelir vergisi ve damga vergisi kesecektir.

Ramazan ayında yemekhaneden yararlanamayan işçiye yemek parası verilebilir mi? İşyerinde yemekhane hizmeti verilmeye devam ederken, bu hizmetten yararlanamayan oruçlu işçilerine nakit yemek yardımı yapılması konusunda mevzuatta bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işveren oruçlu işçiye yemekhaneden yararlanamadığı günler için nakit yemek yardımı yapmak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesinde oruç tutan işçilere yemedikleri yemek yerine para yardımı yapılacağı belirtilmiş ise işveren bunu ödemek zorundadır. İşveren kendi isteğiyle oruç tutan işçilere yemedikleri yemeğin parasını yemek parası olarak verebilir. Bu tamamen işverenin kendi takdir ve yönetim hakkı kapsamındadır. Yemek parası uygulamasını her yıl düzenli olarak yapıyorsa artık bu işçiler için bir hak niteliği kazanmış olacaktır. Yani her ramazan ayında oruç tutmayan işçilere iş sözleşmelerinde yazmasa dahi yemek parasını ödemek zorundadır.