AGİ (Asgari Geçim İndirimi) Nedir?
Asgari Geçim İndirimi kısaca AGİ olarak bilinmektedir. Çalışan kimselerin kendileri ile birlikte bakmakla yükümlü oldukları kişiler için verilen aile (vergi) indirimidir. AGİ miktarı çalışan kişinin medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişmektedir. Konumuz AGİ’ nin nasıl ve kimlere ödeneceği olmadığından bunun ayrıntısına girmeyeceğiz.
AGİ konusu tam anlatılamadığından mıdır yoksa mevzuatın karmaşıklığından mıdır bir türlü net bir şekilde izah edilemiyor. İşveren ben AGİ’ yi neden vereyim o devlet ile işçi arasında diyor, işçi ise patronum benim ücretimi neden vermiyor diyor. Konunun özeti en net ifade ile AGİ ücret değildir. İşveren ve işçinin anlaşamadığı konu burada başlıyor. AGİ sadece devletin vatandaşa verdiği vergisel bir istisnadır.
Başka bir anlatımla ekmek alırken, alışveriş yaparken ödediğin vergilerin dolaylı yoldan işçiye tekrar ödenmesidir. İşveren de bu döngü içerisinde işçi ile devlet arasındaki en kaba tabirle aracıdır. Ne komisyon alır ne avantajı vardır. Sadece devlet tarafından bu görev kendisine verilmiştir. Yani AGİ ücret değildir.
AGİ sigorta primine dahil olur mu?
Şimdi gelelim AGİ’ nin sigorta primine esas kazanca dahil olup olmayacağı konusuna. Konuya SGK 2020-20 sayılı genelgesinde açıklık getirmiştir. Genelgede özetle AGİ’ nin ücret olmadığından sebep SPEK’ e dahil edilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Konunun uzmanları ve mevzuat meraklıları için mevzuat metni yazının devamındadır. Faydalı olması dileğiyle…
2020/20 SGK işveren Genelgesi
Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulaması, sigortalının brüt ücreti üzerinden kesilen sigorta primi (sigortalı hissesi) tutarı düşüldükten sonra kalan vergiye esas tutardan (matrahtan) kesilmesi ve maliyeye ödenmesi gereken gelir vergisinden, aylık bazda mahsup edilmesi gereken asgari geçim indirimi tutarının düşülmesini ve kalanın (olması halinde) maliyeye ödenmesini öngören bir uygulamadır.
Asgari geçim indirimi devletin, bir işçinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için uyguladığı gelir vergisi indirimidir. Diğer bir tanımla AGİ on altı yaşını doldurmuş her çalışanın kazanılan gelirinin bir kısmının vergiden muhaf tutulmasıdır. AGİ hesaplanırken çalışanın medeni durumu, varsa eşin çalışma durumu, çocuk sayısı ve çocukların yaşları dikkate alınır. Bu indirim her sene yeniden hesaplanarak yayınlanır.
AGİ işçinin yasal hakkıdır. İşverenin işçiye AGİ vermemesi söz konusu olamaz. Yani bu tutar işverenin ödediği değil işçinin gelirinden maliyeye ödenmesi gereken gelir vergisinin tutarından mahsup edilen kısmının işçiye iadesi olduğundan, bu tutarın işverence yapılan bir ödeme olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir.
Dolayısıyla işçiye kendi ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilerek iade edilen AGİ nin zaten brüt ücreti üzerinden sigorta primi kesintisi yapılmış olan sigortalının prime esas kazancına ayrıca bir kez daha ilave edilerek prime tabi tutulması mükerrer sigorta primi tahakkukunu gerektirecektir.
“Çalışma Hayatı” ve “Emeklilik” ile ilgili sorularınızı mehmettbenzer@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz…