02.11.2022 BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN ÜCRET ALAN İŞÇİ NE YAPMALI

BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN ÜCRET ALAN İŞÇİ NE YAPMALI?

Bildiğimiz üzere ücretli çalışanlar bir hizmet akdine bağlı olarak birden fazla işverende aynı anda veya farklı zamanlarda çalıştığı görülebilmektedir. Diğer bir anlatımla işçiler birden fazla işyerinde istedikleri gibi sigortalı olarak çalışabilmekte ve birden fazla işverenden tam olarak ücret alabilmektedir. Bu duruma genel olarak mevzuat olarak herhangi bir engel teşkil etmemektedir.

Ancak birden fazla işverenden ücret alınması sonucunda oluşan kümülatif gelir vergisi matrahlarının takibi de bir sonraki yılın mart ayında verilecek ücret beyannamesinde oluşan gelir vergisi tutarını etkilemektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 30 Ekim 2022 Tarihli ve 31998 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 311)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in (Seri No: 321) 2’nci maddesi gereğince, 311 Sayılı Tebliğin 21‘nci maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Yıl içerisinde işveren değiştiren çalışan, ücret gelirine ilişkin gelir vergisi matrahını yeni işverenine bildirerek ücretinin gelir vergisi tarifesine göre kümülatif olarak vergilendirilmesini talep edebilir. Bu durumda yeni işveren kümülatif matrahı dikkate alarak bordro hesaplamalarını yapar.

Yeni düzenleme ile çalışanın talep etmesi ve işverenlerin de bu talebi kabul etmesi şartıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak kesintiye tabi tutulabilir. Ancak bir bordro döneminde çalışanın farklı işverenlerde kümülatif matrah takibi yapması uygulamada zor olmakla beraber bu talebin işverenler tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir.

Yıl içinde birden fazla işverenden elde ettiği ücret gelirleri kümülatif matrah dikkate alınarak vergilenen çalışanın bu gelirlerini yıllık beyannameyle beyan etme yükümlülüğü bulunması durumunda, yıllık beyannamede bildirilen matrah üzerinden hesaplanan gelir vergisinden kümülatif matrah dikkate alınmak suretiyle tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilebilecektir. Bu şekilde çalışana beyannamede ayrıca bir ödenecek gelir vergisi tutarı oluşmayacaktır.

Yapılan bu değişiklik yeni bir düzenleme değil, halihazırda devam eden uygulamaya genişlik ve esneklik kazandıran bir ekleme niteliğindedir.

Özetle çalışanlar bundan böyle,

1- Yıl içerisinde işveren değişikliği yaparsa, kendisinin talebi ile işverenin onayı olmaksızın kümülatif vergi matrahı taşıtma uygulaması devam ediyor. Eğer bir talep yoksa, kümülatif matrah sıfırlanır.

2- Yıl içerisinde aynı anda birden fazla işveren nezdinde elde ettiği ücret geliri varsa, çalışanın talebi ve işverenin kabul etmesi kaydıyla kümülatif matrah takip edebilir.

Bu düzenleme ile çalışanlar, işveren değişikliğinde, kümülatif matrah taşınmasında işverenlerinden onayı almasına gerek yoktur.